Job Hubatka was zeventien, toen Nina Simone hem hoorde zingen. Ze vroeg hem: ‘Do you want to become a musician?’ Toen hij verbaasd ‘nee’ zei, antwoordde ze: ‘you better think about it.’ Geïnspireerd door ‘the High Priestess of Soul’, begon hij met jazz-zang aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde hij af met klassiek zang. Zijn hoofdvakdocenten waren Charles van Tassel en Udo Reinemann.

 

Job Hubatka vertolkte o.a. Mr. Slender in Falstaff van Salieri, Dulcamara in l’Elisir d’Amore van Donizetti, Frank in Die Fledermaus van Strauß en Pacuvio in La Pietra del Paragone van Rossini. Met het ensemble Firma Continuo maakte hij de voorstelling Orfeus. Hij vertelt en bezingt het verhaal van Orfeus met muziek uit de vele opera’s op dit thema door de eeuwen heen.

 

Naast klassiek en barok, geniet hedendaagse muziek zijn grote interesse. Job Hubatka soleerde bijvoorbeeld in de opera Alzheimer van Chiel Meijering en in Jimmy van Edward Top (regie van Marcel Sijm). In Dresden zong hij in Colourful Penis van Maria de Alvear. Hij was te horen in Diepvlees, een muziektheater van Huba de Graaff met Marien Jongewaard. Ook werkte hij mee aan A Dog’s Heart van Alexander Raskalov bij De Nederlandse Opera. In de Engelberg Express van Steven de Jong vertolkte hij Hannibal, terwijl hij met een echte olifant danste. In het kader van het Voi-z festival in Zwolle zong hij een compositie van Friso van Wijck (regie van Lotte de Beer). Samen met Peter Faber en Sharon Kips zong hij De Mattheus Passie, bewerkt en gespeeld door Tango Extremo. Met Tango Extremo bracht hij ook het programma Club Vaudeville. In vele theaters in Nederland en België, maar ook een spectaculaire tournee door Wit-Rusland, Rusland en Siberië.

 

Najaar 2018 was Job Hubatka te zien en te horen als Dorian Gray in het gelijknamige theaterstuk met de groep Ulrike Quade en Silbersee. Een andere premiere waar hij deze periode aan mee zal werkte was Psalm 151 van Boudewijn Tarenskeen op teksten van Freek de Jonge, Hafid Bouazza en anderen.

 

Naast zijn werk als opera-zanger, soleert Job Hubatka regelmatig in de bekende en minder bekende oratoria.